Gortmeulelandschap is waardevol: geen extra kassen

Het Gortmeules Kruus en het omliggende landschap bij de Gortmeule wordt ernstig bedreigd door nieuw te bouwen kassen. De gemeente is van plan het kassengebied te vergroten in Horst, Hegelsom en Melderslo. De consequenties zijn dat het buitengebied extra wordt aangetast door de bouw van grotere kassen. Een nieuw voorbeeld van ernstige verstoring van het landschap.

Perspectief staat voor ontwikkelingen die nuttig zijn voor het welzijn van onze gemeenschap. We willen dat ondernemers geholpen worden bij het creëren van een duurzame en innovatieve economie. Productietoename in de glastuinbouw kan prima door innovatie binnen de bestaande glastuinbouw. Wat ons betreft kan het kassengebied dan juist verkleind worden.

Nu zien we dat het buitengebied van Horst aan de Maas de laatste jaren al flink aangetast is met grote kassencomplexen, loodsen en paardenstallen. Veel waardevolle cultuurhistorie is daardoor verdwenen: landschapselementen, relicten, oude boerderijen. Kavels zijn vergroot en er worden monotone gewassen gekweekt, denk aan de immens grote prei- of slavelden. De kleine bosperceeltjes verdwijnen, net als hagen en struwelen. Voor de lokale wandelaar of de toerist is het juist fijn om in een afwisselend landschap te vertoeven. Ook de vlinder, vogel en bijvoorbeeld de patrijs doet er zijn voordeel mee.

We willen een duurzaam en leefbaar landschap. Het toestaan van extra kassen vinden we dus geen oplossing.

Ton Wismans

Perspectief Horst aan de Maas