Lokaal eten voor een gezonde leefomgeving

Hilde Spreeuwenberg

Ons eten heeft impact op onze omgeving. Van het in Nederland geproduceerde voedsel wordt 80% geëxporteerd terwijl 75% van wat we hier eten uit het buitenland wordt gehaald. We zijn gewend te produceren wat we willen eten, in plaats van te eten wat de aarde ons geeft. Zo’n voedselsysteem is niet houdbaar. We moeten kritisch kijken naar wat we eten en wat we op onze beperkte gemeentegrond willen produceren.

Lokaal biologisch voedsel is niet alleen verser maar ook beter voor het milieu. Eten wat ergens anders op de wereld zo goedkoop mogelijk geproduceerd moet worden levert problemen op voor de bevolking en natuur daar en is vaak oneerlijke concurrentie voor de boeren hier. Door lokaal voedsel te kopen besparen we ook op transport.

We mogen ook kritischer kijken naar wát we eten. Uit onderzoek blijkt dat het binnen de Nederlandse landsgrenzen mogelijk is om op een natuurinclusieve manier genoeg plantaardig voedsel te produceren voor 20 miljoen mensen! Daarbij blijft zelfs ruimte over voor andere uitdagingen zoals het woningtekort. Maar ook een dieet met een kleine hoeveelheid dierlijke producten, van dieren die circulair zijn gevoerd met reststromen en gras, zal veel opleveren.

Perspectief vindt dat we lokaal biologisch voedsel produceren én consumeren moeten aanmoedigen. Een goed netwerk van lokale ondernemers zou een kringloop van goederen en diensten mogelijk kunnen maken en het voor onze inwoners makkelijk maken gezond en lokaal te kunnen eten. Een goede samenwerking tussen de gemeente en onze boeren zal zorgen voor een duurzame en gezonde sector.

Hilde Spreeuwenberg

Perspectief Horst aan de Maas

Hilde Spreeuwenberg