Nieuwe kansen voor de energietransitie

Hilde Spreeuwenberg

Omdat er onvoldoende draagvlak is voor het recente plan voor windturbines, gaat de raad terug naar de tekentafel. We moeten daarbij leren van wat er fout ging in het afgelopen proces. We kunnen ons geen uitstel veroorloven maar onzorgvuldige plannen ook niet. Wij zien een kans om zelf met ideeën te komen en een goed gesprek te voeren over de energietransitie, in de raad én met inwoners.

We zien in de maatschappij zowel angst voor klimaatverandering als angst voor maatregelen om klimaatdoelen te halen. Het is daarom belangrijk te zorgen voor een transitie die niet alleen veel vraagt van onze inwoners maar ook duidelijk veel oplevert. Voordelen die we niet alleen in een verre toekomst gaan zien maar ook nu al, voor alle inkomens.

Als we echt een leefbare wereld willen moeten we gaan voor balans en niet settelen voor de makkelijkste oplossing met een slechte verdeling van lusten en lasten. Ook mag grootschalige opwek geen excuus zijn om meer economische ontwikkelingen mogelijk te maken. De gemeente moet zelf de regie houden bij grote projecten en daarnaast inwoners helpen met financiering bij verduurzaming thuis.

Er valt nog veel te winnen bij mensen thuis, in de glastuinbouw en het verkeer. Er is nog veel ruimte voor zonnepanelen op daken en parkeerplaatsen. Het opslaan van energie is al vol in ontwikkeling. Wel zullen grotere opwek-projecten nodig blijven en dan is het noodzakelijk dat omwonenden al in een vroege fase inspraak hebben. Met draagvlak en duidelijke voordelen wordt onze energietransitie zeker een succes.

Hilde Spreeuwenberg

Perspectief Horst aan de Maas

Hilde Spreeuwenberg