Perspectief organiseert workshop ‘Luis in de pels’
Een luis in de pels stelt kritische vragen, neemt met een simpel antwoord geen genoegen en steekt diens mening niet onder stoelen of banken. In deze workshop leer je van kritische burgers in onze gemeente hoe zij te werk gaan en waarom zij dat belangrijk vinden.
De workshop wordt gehost door filosoof en schrijver Lotte Spreeuwenberg, die een lezing geeft over activisme en polarisatie. Is activisme polariserend of juist nodig? Daarna gaat zij in gesprek met ervaringsdeskundigen John van Dooren en Andries Brantsma over het hoe en waarom van het indienen van een WOO-verzoek. Wat is een WOO-verzoek en wat zijn hun ervaringen? Kiona Derix vertelt over waarom zij in actie komt, bijvoorbeeld als vrijwilliger op Lesbos of met het organiseren van een protestloop in onze eigen gemeente. Wim Moorman, schrijver van de blog Horst-sweet-Horst, sluit de workshop af met de ‘stoomcursus stoom afblazen’.
De workshop vindt plaats op zaterdag 9 december, van 13.00 uur tot 17.00 uur bij camping De Gortmeule. Deelname is gratis en inclusief 2 consumpties en een stuk vlaai. Opgeven kan via deze link: https://forms.gle/hZVBYCWGDErK8YgT9. Iedereen is welkom. Deelname is beperkt dus geef je snel op. Opgeven kan tot uiterlijk 1 december.
Wim Moorman is al zijn hele leven een intensief volger van de lokale politiek. Dat leidt ertoe dat ook al zijn hele leven met grote regelmaat stoom uit zijn oren komt. Ruim vijftien jaar geleden vond hij met zijn blog Horst-sweet-Horst eindelijk een ventiel om die stoom af te blazen. Horst-sweet-Horst biedt hem de mogelijkheid zijn onbegrip, frustratie, ergernis of blinde woede over wat in Horst aan de Maas nu weer is gebeurd of besloten van zich af te schrijven. Als het al te erg wordt onderneemt hij zelf actie. Daarna gaat hij weer welgemoed verder.
Kiona Derix gaat regelmatig de straat op. Vluchtelingen, studenten, klimaat: ze heeft inmiddels al heel wat protestborden gemaakt en demonstraties bijgewoond. Twee keer reisde ze af naar Lesbos en werkte ze als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp. Ook in Horst hielp Kiona op de noodopvang en organiseerde ze activiteiten. Samen met een groep actievoerders hield ze een protestloop tegen het steeds verplaatsen van de vluchtelingen. Afgelopen september zat Kiona nog voor Extinction Rebellion op de A12. In haar workshop vertelt ze waarom ze het belangrijk vindt om in actie te komen.
John van Dooren woont in het buitengebied van Sevenum, samen met Mieke en hun twee zoons. Na zich jaren te ergeren aan de opkomst van Greenport en het verkwanselen van ons buitengebied, strijdt John sinds twee jaar actief voor het belang van de omwonenden, dat vaak ondergeschikt raakt aan de portemonnee van de multinationals en aandeelhouders. John doet dit onder andere door het indienen van WOO-verzoeken: hiermee krijgt hij informatie boven tafel. Andere middelen die John gebruikt zijn bezwaar maken, inspreken in de gemeenteraad, hoorzittingen, rechtszaken en vooral: het openbaar maken van de informatie die hij vindt.
Andries Brantsma is trotse man van Joa, vader van drie dochters en opa van zes kleinkinderen. Je kent Andries misschien van zijn ingezonden brieven in de Hallo of het inspreken tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Als het nodig is gaat Andries zijn eigen weg en loopt hij daarmee voorop. Zo heeft hij ooit het damesvoetbal ingevoerd bij zijn toenmalige club, in een tijd waarin zoiets nog ongewoon was. Sinds zijn pensioen is Andries per ongeluk in de lokale politiek terechtgekomen. Andries ondersteunt nu personen en organisaties bij hun zoektocht naar openheid en rechtvaardigheid bij het gemeentebestuur. “Laat je horen als iets niet deugt. Zwijgen bewaart de vrede maar voedt de oorlog,” aldus Andries.
Lotte Spreeuwenberg maakt als schrijver en spreker filosofie en ethiek toegankelijk voor een breed publiek. Haar boek Liefde en revolutie (waarvan onlangs de tweede druk uitkwam) beschrijft hoe een filosofie van het activisme eruit zou kunnen zien. De Volkskrant noemde het boek een “lekker driest pamflet”. In haar workshop bespreekt Lotte de verwijten die activisten vaak krijgen: ze zouden hysterisch boos zijn, polariseren en vooral aandacht willen trekken. Maar klopt dat wel?