Stel iedereen eet plantaardig en de import van veevoer komt tot stilstand…
Stel iedereen eet plantaardig en de import van veevoer komt tot stilstand…
…wat zou dat voor ons land betekenen? Strootman Landschapsarchitecten onderzocht dit samen met de Universiteit Leiden. Centrale thema’s in het ontwerpende onderzoek zijn klimaatrechtvaardigheid en ruimtegebruik. Het is een denkoefening – geen plan.
Het onderzoek laat zien dat minder vlees en zuivel veel oplevert. Namelijk meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid. Het grote ruimtevraagstuk blijkt dus gekoppeld te zijn aan onze keuzes voor dieet en productiemethoden.
De negatieve impact op milieu en klimaat die het systeem wereldwijd heeft, leidt tot onrechtvaardigheid tegenover kwetsbare groepen, de generaties na ons en de natuur en dieren zelf. Zo zijn mensen met een laag inkomen relatief vaak de dupe omdat zij zich minder goed kunnen beschermen tegen de gevolgen van het veranderende klimaat, en de slechtere milieukwaliteit.
Binnen onze landsgrenzen kan op natuurinclusieve wijze een gezond, volledig plantaardig dieet worden geproduceerd voor 20 miljoen Nederlanders. Er blijft ruimte over voor natuur, landschappelijke kwaliteit, opvangen van de bevolkingsgroei en het vergroenen van de stad. We krijgen mooiere landschappen, schonere lucht, bodem en water. Een omslag levert winst op voor klimaatrechtvaardigheid, dieren(welzijn), gezonde mensen en de economie. Want om antwoord te krijgen op de vraag wat een transformatie betekent voor de economie heeft econoom Max van der Sleen een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) gemaakt. Zijn conclusie: Nederland-Veganland heeft de potentie om de Nederlandse economie over een periode van 20-25 jaar zo op en om te bouwen dat de Brede Welvaart in Nederland toeneemt.
Eugenie Dings, Perspectief Horst aan de Maas