Zien meer mensen dit patroon?

Johan van Helden

Laat ik beginnen met de uitspraak: “Het gasthoes is niet over budget gegaan”. Een van de eerste zinnen die ik aan den lijve ondervond toen ik twee jaar geleden startte in de lokale politiek. Als we die uitspraak ontleden, komen we tot de conclusie dat de toenmalige wethouder gelijk had. Er is niet over het budget gegaan, het budget is enkel twee keer verhoogd en daardoor kon het project binnen budget blijven.

Recent werd er gestart met de sloop van een bakkerij in Horst. Ook hier heeft de gemeente een bijdrage geleverd. Deze bijdrage start met een onderzoek naar het pand, waarop een weloverwogen budgetbepaling wordt gedaan. Later bleek: onvoorziene kosten en dus meer geld nodig.

Op dit moment speelt er een kwestie die in de schaduw staat van het Gasthoes. Zaal Debije ondergaat een grote renovatie. De gemeente heeft een deel van de kosten voor haar rekening genomen en staat garant voor een financiering. Ondanks de toezeggingen dat de stichting die de renovatie leidt niet meer terug zou komen voor meer geld, dient de raad toch een besluit te nemen over een subsidie van 203.000 euro. De bouw zou anders niet afgerond kunnen worden.

Wat deze projecten gemeen hebben? Een mes op de keel om vijf voor twaalf. Want als de raad het geld niet wil vrijmaken, dan kan het project niet doorgaan. Een duidelijk patroon wordt zichtbaar. Hoe kan dit keer op keer mis gaan?

Johan van Helden

Perspectief Horst aan de Maas

Johan van Helden